16

Temmuz
BAŞKANIMIZ GAZETECİLERLE BİR ARAYA GELDİ

Başkanımız İsmail Uyanık, Samsun Büyükşehir Belediyesi Balıkçı Barınağı içerisinde bulunan restoranda gazetecilerle bir araya geldi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başkanımız İsmail Uyanık, “Geçmişte Samsunspor’da yöneticilik yapan arkadaşımız Yüksel Yıldırım’dı. Bu işin sevdalısı ve bu işin organizatörü Yıldırım Grubundan Yüksel Yıldırımı. Onlar ortak oldukları için dolayısıyla Yüksel beyin ağabeyi bu işin içinde ortak görünüyordu. Başta bir konuşma yapıldı. Bu konuşmada Samsunspor’a ayrılacak bir bütçe belirlendi. Bu bütçe dahilinde yola çıkıldı. Daha sonra tabi ki bu aile işidir. Aile işinde bir takım kendi aralarında başka sebeplerden de kaynaklanan bir değişiklikler olmuş olabilir. Aile işine benim dışarıdan konuşmam çok doğru olmaz. O yüzden Ali Rıza Yıldırım’ın neden ayrıldığına dair Yüksel beyin açıklamaları yeterlidir. O konuyla ilgili kendi açıklamasını kendi yapar. Yüksel beyin ‘ayrıldı’ diye açıklaması, resim altında öyle bir yazı yazıldıysa bu doğru bir yanlış değil. Bu büyük bir hata, hayati bir hata. Onu oraya koyan da hatalı, denetlemeden o algıyı oluşturan da hatalı. Arkadaşımız onu yaptıysa birazcık hata yapmış gibi geliyor bana” dedi.

Selçuk Kaya’nın geçen sene çok iyi performans yapan iyi bir spor yazarı olduğunu ifade eden Başkanımız İsmail Uyanık, “Ekstra bir iş olarak spikerliği öğrendi, maç anlatmayı öğrendi. Kendini geliştirdi ve bu işleri sonuna doğru usta bir maç anlatıcısı ve yorumcusu gibi işin içinde oldu. Benim de kalite olarak beğendiğim bir arkadaşımızdı. Fakat benim dahil olmadığım bir sosyal medya dünyası var. Sosyal medyanın bu arkadaşlara güncel hayattaki zararları oldu. Dışarıdan baktığım zaman kendi ortağımın hangi özverilerle bu işe girdiğini, nasıl mücadele ederek yani nasıl Samsunsporlu olduğunu bilerek bu işe girdiğini çok iyi biliyorum. Çünkü amaç futbol işine girmek olsaydı çok daha ucuz rakamlarla Anadolu’da hatta bir üst liglerde takım satın almak mümkündü. Fakat Yüksel Yıldırım Samsunsporlu olduğu için bizimle birlikte bu işe talip oldu ve yapıyor. Dolayısıyla bu kadar güzel şeyler yaptığını görüyorum ve görüyorsunuz. Samsunspor’u 70-80 milyon borçtan kurtarıp futbol şubesini anonim şirkete satın alarak Samsunspor’u  yıkılmaktan kurtaran bir operasyon oldu. Bu kadar güzel şeyler yapılıyor. Amacımız var, insanlarımız tekrar şahlandı. Gençlerimiz tekrar umutlandı. Yurt içinde yurtdışında birçok gencimiz Samsunspor formasını gururla taşıyor. Geçen sene şampiyon olamadık ama yolumuz ve çizgimiz belli. Bir taraftan da altyapıyı güzelleştiriyoruz. İyi hocaları getiriyoruz. Bir taraftan böyle güzel şeyler var. Diğer tarafta bakıyoruz bir kaşık suda fırtınalar çıkıyor. Ben bu bir kaşık suda çıkan fırtınaları gerçekten anlayamıyorum. Öbür taraftan Yüksel Yıldırım’ın gerektiğinde ailesiyle ve ortağıyla ters düşmek adına bu kulübe nasıl bir yatırım yaptığını da görüyorum. Bana göre sosyal medyada her yazılana cevap vermesi gerekmez ama oda onun tarzı. Burada Samsun basını da biraz elini vicdanına koyarak düşünecek. Burada bu kadar güzel yapılan şeyler varken, hep nerede bir eksiklik var, nasıl o eksiğin üzerinden kaşırım, onun üzerinden yürürüm demeyi ben çok Samsunsporlulukla eş değer görmüyorum. Basın Samsunsporlu olmak zorunda değil. Ama bu şehirden ekmek yiyen basın Samsunspor’un bu şehir için ne ifade ettiğini bilmek zorunda. Samsunspor’un başarısının bu şehre ne başarılar sağlayacağını bilmek zorunda. Samsun’a sağladığı faydalardan basın da kendi payına düşen nimetleri yaşayacağı bilmek zorunda. Kimsenin avukatı değilim ama görüyorum bir kaşık suda fırtına kopuyor. Arkadaşlarımız işten atılıyor. Yüksel Yıldırım asla kimsenin işten atılmasını istemez. Onun kefiliyim. Dolayısıyla ben kendi adıma bu tür diyaloglara girmemeye çalışıyorum” diye konuştu.

Takıma 2 transfer daha yapılacağını ifade eden Başkanımız İsmail Uyanık, “Ahmethan Köse geçtiğimiz hafta Samsun’daydı. Buraya geldi tanıştık. Kendisiyle el sıkıştık. Bugün Genel Menajerimiz Mustafa Aztopal, Fenerbahçe’nin Sportif Direktörü Comolli ile bir görüşme yapıyor. Kendisini bonservisiyle alıyoruz. Bugün sonunda yüzde 50’nin üzerinde biz Fenerbahçe ile anlaşmış olup bu kardeşimizi Samsunspor’un hem bugünü hem de geleceği için transfer etmiş oluruz. Gazişehir’den de Yalçın Kılınç ile de görüşüyoruz. Hatta kendisiyle anlaştık. Gazişehir kulübü de anlayış gösterdiği taktirde Yalçın Kılınç da Samsunspor’un inşallah bu sene formasını giyer. Anlaşmasa da Samsunspor alternatiflerini bulacaktır. Sol stoper konusunda Samsunspor’un geçtiğimiz sezondan beri bir arayışı var. Bu iki isim dışında transferi kapatmış oluyoruz. Geçen seneki kadar 20 tane oyuncuyu almanın iyi oyuncular da olsa bir takım sıkıntılar getirdiğini gördük. Takım olamadık. Hakemleri geçemedik” dedi.

Samsunspor’u biran önce üstlere taşınması gerektiğini ifade eden Başkanımız İsmail Uyanık, “Bir tarafta Samsunspor kulübüne 50-60 milyon borcun altına girip, üstüne bir de takımı şampiyon yapacak bir takım kurarak bu kadar paranın kıt olduğu, sıkıntının üst düzey olduğu bu ülkede bu yatırımı yapacak bir Samsunspor sevdalısı bir adam. Yüksel bey kendini savunuyor. Yüksel bey ‘ben üstüme düşeni yapıyorum, niye benimle uğraşıyorlar’ diyor kendince. Kendini böyle görüyor. Dolayısıyla ben olsam sizin yerinizde Yüksel beyin bu twetlerini büyütmezdim. Ben kimsenin avukatı değilim. Yüksel beyi tanıdığım için bunları söylüyorum. İçinde bir damla kötülük olmayan birisi. Ben hep büyük resme bakıyorum. Bir tarafta Samsunspor için elini büyük bir taşın altına sokmuş, her şeyiyle Samsunspor’u 5 senede en üst platforma getirmek için parasıyla, puluyla, bilgisiyle, vizyonuyla zamanını veren bir insan, bir de bu tarafta bu türlü şeylerden doğan eleştiriler. O zaman siz karar verin. Hangisi ağır basıyor. Herkesin eksiği olabilir. Benim de eksiğim vardır. Basın yaptığı haberlerle tabandan, kendi okuyucusundan eleştiri alıyorsa bir yerde yanlış yapıyor demektir. Siz burada kendi egonuzu tatmin etmek için bu mesleği yapmıyorsunuz. Bunları büyütmeden ana hedefe kitlenelim. Bunlarla vakit kaybetmeyelim. Bir işbirliği, sulh yapalım. Samsunspor’u biran önce üstlere taşıyalım. Artık ‘Fenerbahçe’yi niye yenemedik, Avrupa’ya niye gidemedik. En iyi futbolcuları niye alamadık’ bunları konuşalım. Bu derenin içerisinde sürekli birbirimizle kavga ederek zaman kaybetmemenizi tavsiye ederim. Biz bir çıkış içerisinde olacağız, siz de yanımızda yerinizi alın. Sizler basın emekçilerisiniz. Gereksiz yıpratmalara gerek yok” diye konuştu.

Yılport isminin bu sene de sponsor olacağını ifade eden Başkanımız İsmail Uyanık, “Yılport bizim geçen seneki isim sponsorumuz. Geçen sene Yılport ismi bizim Samsunspor A.Ş.’ye çok ciddi katkı vermiş oldu. Bu sene başında biran için ağabeyinin Samsunspor projesinden çekilmesinden sonra ‘bu sene başka bir sponsor bulsak’ duygusuyla yönetime olayı getirdiği zaman o boşluk sürecinde federasyona bir isim bildirmedik ve o esnada kura çekimleri oldu. Karar defterinde yeni bir sponsor ismi kullanmadığımız için Samsunspor A.Ş. olarak gitti. Hemen devamında biz yine Yılport ile devam etmeye karar verdik. Yılport’un sahibi Yüksel Yıldırım en büyük katkıyı veriyor. Yılport ismini koyduğu zaman zaten Samsunspor A.Ş.’ye ciddi bir bedel ödüyor. Yılport ile devam etmeye karar verdik. Fakat bizim yönetim kurulu Samsunspor A.Ş.’nin sekretaryasının bir şekilde ihmali yüzünden fikstür çekimine bu yazı bir türlü bildirilmedi. Yeni anlaşma Yılport ile bir sene daha yapılacak diye bildirilmediği için federasyonda öyle çıktı. Basında da geçmişten bu yana bir gerginlik oluştuğu için anladığım kadarıyla hemen bunu bir haber niteliğinde öne çıkarıp ‘Yılport ile yollar ayrıldı’ diye yazdı. Peki Yılport ile yolların ayrıldığını kim söylüyor. Böyle bir soru var mı? Burada basına düşen ‘yollar ayrıldı’ başlığını koymadan Samsunspor yetkililerini arayıp böyle yapmak doğru olmaz mıydı?” dedi.

Samsunspor Kulübü Derneği ile Samsunspor A.Ş.’nin ayrı olduğunun altını çizen Başkanımız İsmail Uyanık, “Bu konudaki kafa karışıklığını bir türlü anlayamıyorum. Bir senedir anlatıyoruz. Samsunspor A.Ş. diye bir şirket kurduk. Bu şirkete Samsunspor Kulübü Derneğinin futbol şubesini buraya satın aldık. Samsunspor Kulübü Derneği’nin 70 milyon TL piyasa borcunu ödemek taahhüdüyle bu futbol şubesini devraldık. Dolayısıyla ligde yarışan Samsunspor A.Ş.’nin artık  kendine ait bir şubesi oldu. Samsunspor Kulübü Derneği’nde artık futbol şubesi yok. Samsunspor A.Ş., Samsunspor kulübünden hizmet alıyor. Tesislerini kullanıyor, futbol sahalarını kullanıyor. Bunun karşılığında da Samsunspor’un bütün işçilerinin parasını ödüyor. Çünkü tesislerimiz Samsunspor Kulübü Derneği’nin, Samsunspor A.Ş.’de buradan bu hizmeti satın alıyor” şeklinde konuştu.

Samsunspor altyapısına Batıpark alanında bir yer baktıklarını belirten Başkanımız İsmail Uyanık, “Altyapı için Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ile bir toplantı daha yaptık. Altyapı sahaları için patinaj çekiyoruz. Dolgu sahasına büyük bir iştahla talip olduk. Fakat dolgu kalitesi çok kötü çıktı. Dolgu devamlı akıtıyor. Bizim orayı düzgün bir hale getirmemiz için 18-20 milyon TL harcamamız gerekiyor. Bunun için 1-2 sene de zaman gerekiyor. Başkanımız Mustafa Demir ile son toplantımızda Batıpark’da Samsunspor’a en azından 6-7 tane saha çıkarabilecek şekilde peyzaj düzenlemesinde bir yer istedik. Kendisi de şuanda onun üzerinde çalışıyorlar. Bu çalışmalarının sonucunda en kısa zamanda bize dönecekler. Samsunspor eğer altyapısını kuramazsa bu İstanbul masalı uzun sürmez. Kendi oyuncularımızı yetiştiremezsek bugün dışarıdan toplama oyuncularla bu işi yapamayız. Türkiye’de şuanda dışarından oyuncu alacak, parasını ödeyecek düzgün davranan 3-5 kulüp var. Bir tanesi de Samsunspor” diye konuştu.

Anakent Spor Kulübü basketbol takımı hakkında bilgi veren Başkanımız İsmail Uyanık, “Biz Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ile altyapı sahaları için konuşurken kendisi de bize bu sene belediyelerinin sıkıntılı durumunda Anakent Spor A.Ş.’ye biraz yardım etmemizi istedi. Kendisinden gelen işareti bizde bir jest yaparak onun sırtından bu yükü olarak basketbol takımını alabileceğimizi ifade ettik. Basketbola girmemizin sebebi de budur. Buna da Samsunspor Kulübü Derneği olarak giriyoruz. Samsunspor A.Ş. ile hiçbir alakası yok. Dernek kendi bünyesiyle, kendi gelirleriyle, kendi yönetici zenginliği ile bu basketbolu yürütecek. Tabi anlaşma yapabilirsek. Anakent Spor Kulübü’nün bir tesisi var. Oradaki halı sahaya ilk defa gittiğimde Fenerbahçe, Altay ve Altınordu Spor Okulu altyapısı adı altında Samsun’un göbeğinde Samsun’u ve Samsunculuğu öne çıkarması gereken belediyenin tesislerinde senelerdir Fenerbahçe formalı küçüklerimiz oradaki halı sahadalar. Ben onu gördüğüm zaman biz burada neyin savaşını veriyoruz. Tabi ki bu takımlara saygımız var. İçimizde kurtarılmış bölge gibi orada bu var. Bunu gördükten sonra ben orada basketbol takımının yanında dışarıdan gelen futbol okullarının Samsun’da Samsunspor dışında insanlar yetiştirilmesine sebep olan bir yapının o yapıyı kontrol etmeden o işe ‘evet’ demem. Biz doğduğumuz şehrin takımını tutanlarla yürümeliyiz. Bir kere Samsun buna karar vermeli” dedi.

Takımımızın lig maçlarının canlı verilmesiyle ilgili şuanda bir anlaşma sağlanmadığını belirten Başkanımız İsmail Uyanık, “Canlı yayın için şu anda anlaşma yok. Masaya oturacağız. Canlı yayının getirileri, bütün dünyadaki Samsunlular, geçen sezon Samsunspor’u izledi.  Ben bile rahatsız olduğum bir hafta maçı kulüpte izledim. O televizyon yayını olmasaydı ne olursa olsun o maça giderdim. Bir de geçen sene para kazanamadık. Bu sene para kazanmamız gerekiyor. Yayıncı kuruluşla Samsunspor iş birliğinin tekrar maddi açıdan gözden geçirip daha iyi bir mantıkla anlaşma yapmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

Samsunspor altyapısının başına Teknik Menajerimiz Yücel Uyar’ı getirdiklerini belirten Başkanımız İsmail Uyanık, “Altyapıda Yücel Uyar tamamen başında. Onun altında idareci olarak Mehmet Aydın var. Yücel Uyar’ın kendi perspektifiyle yeniden bir yapılanma var. Yücel hocamızın görüşleriyle yeniden bir hoca kadrosu yapılıyor. Hocalarımızı yeniliyoruz. Hocalarımızın eğitimi vermek için Genk takımı ile yapılan anlaşma bekliyor. Fakat 100 metrekarelik günü geçmiş halı sahalarda mı biz Genk takımıyla bu anlaşmayı yapacağız. Bu çocukları nerede eğiteceğiz. Trabzonspor kulübü yeni yapılan Akyazı Tesislerine benim sayabildiğim en az 7 tane tam boyutlarda futbol sahasını federasyon onlara teslim etti. Altyapı oyuncuları orada çalıştığı için son 2 sezondur iyi futbolcular oradan gelmeye başladı. Samsunspor nerede futbolcu yetiştirecek. Bir tane çim saha yok. Eski stadın orada yeni bir peyzaj çalışması var. Bugün Samsun’un ASKF’siyle, Futbol Federasyonu yetkilileriyle, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl müdürlüğüyle, Spor Bakanlığı ile Samsun’un birinci sorunu Samsun amatörünün ve Samsunspor altyapısına tahsis edilecek en az 8-10 tane çim saha üretmektir. Kimse kimseyi kandırmasın” dedi.

Zorlu bir gruba düştüklerini belirten Başkanımız İsmail Uyanık, “Grubumuzu zorlu bir grup olarak buldum. Bütün olabilecek en güçlü takımlar bizim grupta. Tek tek baktığımız bizim grupta bir tane boş takım yok. Diğer gruba baktığımız zaman Sakaryaspor bile geçen seneki Sakaryaspor değil. Bütün oyuncuları gidiyor. Kastamonuspor bütçe küçültmesine gitti. Ben bizim grubu çok daha kuvvetli görüyorum. Biz bütün kulüplerimize saygı duyuyoruz. Dolayısıyla kendimize de daha fazla saygı duyuyoruz. Geçen seneki eksiklerimizden, hatalarımızdan ders alarak bu sene daha iyi bir ekip, daha iyi bir kadro, daha iyi bir sinerji ile geçen sene kıl payı kaybettiğimiz şampiyonluğu bu sene yakalamak arzusuyla yola çıkıyoruz. Tüzüğümüze işlettiğimiz Atatürk’ün söylediği ‘zeki, çevik ve ahlaklı’ mantığından ayrılmadan, haram puan peşinden koşmadan bu şekilde yürüyeceğiz. Geçen sezon biz haram puan peşinde olsaydık uzak ara şampiyon olurduk. Hiçbir takıma 15-16 puan hakem hataları yapılmadı. Bu kadar hatanın ben iyi niyetli olduğunu da düşünmüyorum. Bu sene bu zor gruptan çıkmak bize yakışır. Zor gruplardan zoru başararak çıkarsak daha tatmin olacağız. Biz bu sene örneğin Pazar günü öyle maçlar oynamak istiyoruz ki halkımız Çarşamba gününe kadar o maçı konuşsun. O maçın galibiyetin keyfini sürsün” diye konuştu.

Kamp listesi dışında kalan oyunculara transfer tekliflerinin olduğunu belirten Başkanımız İsmail Uyanık, “Dışarıda kalan bütün oyuncularımıza transfer teklifi var. Kendileri ile hiçbir problem olmadan yollarımızı ayıracağımızı düşünüyorum. Bazılarından bonservis talebimiz var. Çünkü geçen sene şampiyon olmak için bu takımı kurduk. Ama şampiyon olamadık. Bizi şampiyon yapacak oyunculara şampiyon oyuncu paralarıyla transfer ettik.  Hak etmedikleri biraz daha fazla para alan oyuncularımızdan daha fazla bonservis istiyoruz. Bizden çok fazla para almayan elinden gelen mücadeleyi veren oyuncularımızdan da daha anlayışlı rakamlarla gönderiyoruz. Transfer politikamız bu. Bunlarla ilgili hiçbir taviz vermeyeceğiz. Sezon boyunca onların rahat etmesi, kendilerini futbola vermesi için yapılabilecek en ufak ayrıntıyı bile gözeterek performans gösterdik. Kulüpte hareket edecekleri rehabilitasyon alanlarından aldıkları paraların, primlerin gününde ödenmesine kadar bir yönetim olarak yapılabilecek her şeyin en iyisini yapmaya çalıştık. Mutlaka eksiğimiz olmuştur. Ama bu konuda içimiz müsterih. Nasıl biz hak ettiklerini verdiysek, şimdi de biz hak ettiğimizi istiyoruz” şeklinde konuştu.

Yeni Çorumspor Başkanının basında Samsunspor ile ilgili konuşmasından dolayı kendisini aradığını belirten Başkanımız İsmail Uyanık, “Kardeş Yeni Çorumspor Başkanı Fatih Özcan’a teşekkür ediyorum. Kendisine telefon açtım. Tam bizim içimizdekileri bildirdi. Çorum zaten bizim kardeş şehrimizdi. Onun gibi hemşeri duygusuyla, futbol bilinciyle samimi bir arkadaşımızın başkan olması bizi de mutlu etti. Dolayısıyla hoş geldiler. Onlarda uygun gördüklerinde Samsunspor kardeş takımı olacaktır” dedi.

TRT’nin 2’nci ve 3’üncü liglere de önem vermesi gerektiğini ifade eden Başkanımız İsmail Uyanık, “Bence geçen sene Play-Off statüsünde yanlış vardı. Beyaz Grup ile Kırmızı Grup ters eşleşmeliydi. Aynı takımlarla 6 kere maç yapmış olduk. Kura çekimi var TRT Spor’da bir kulüp başkanıyla her zaman yayınlayabileceği bir röportajı yayınlıyor. 2’nci ve 3’üncü lig kura çekimini naklen vermiyor. Elinde bu kadar güzel Türk oyuncuların oynadığı bir lig varken TRT hiçbir bütçe ayırmayıp bu maçlara talip olmuyor. Dolayısıyla gözden ırak, gönülden ırak oluyoruz” dedi.

Taraftar gruplarının birleşmesiyle ilgili konuşan Başkanımız İsmail Uyanık, “İnşallah bu sene arkadaşlar o işi aşacaklar. Maça katkıda bulunmaları lazım. Taraftarlar gelen takımı baskı altına alması lazım. Doğu Alt tribününde bizim seyircinin önünde rakip takım oyuncusu bizim oyuncuyu hastanelik edecek şekilde sert girdiğinde bizim seyircim halen orada şarkı söylüyorsa takıma bir katkısı yok. O anda orada uğultuyla, baskıyla hakemi ve rakip oyuncuyu baskıya alamıyorsa beni o koreografiler, şarkılar bir yere kadar ilgilendiriyor. Ben eski tip adamım. Taraftar grupları kendilerini geliştirmeliler. Dolayısıyla bu sene iyi çocuklar var” şeklinde konuştu.

HABERLER